Бюджетът с 62 млн. лева на плюс за полугодието

Постъпленията от преките данъци са се увеличили с 10% спрямо миналата година, събираемостта на ДДС и акцизи е под очакванията.

01.08.2012 | 15:32 Редактор:
Бюджетът с 62 млн. лева на плюс за полугодието
Бюджетът с 62 млн. лева на плюс за полугодието

Бюджетът е на плюс с 62.4 млн. лева към края на първото полугодие на 2012, показват данни на финансовото министерство. За сравнение по същото време на миналата година в държавната хазна имаше дупка от почти 650 млн. лева.

Оптимистичната тенденция обаче е ограничена от проблемите с усвояването на европейските средства. До юни 2012 България не е получила над 405 млн. лева, които е трябвало да бъдат разплатени от ЕС за различни проекти, финансирани от бюджета. В същото време за полугодието страната е внесла над 466 млн. лева в единния бюджет на ЕС.

Постъпленията от данъци до края на юни надхвърлят 10.5 млрд. лева – около 48% от заложената програма. От косвените налози (акцизи и ДДС) са събрани 46% от планираното – 5.3 млрд. лева. Според някои наблюдатели тези данни са тревожни: косвените налози са най-сериозното приходно перо и липсата на явен ръст показва, че все още няма раздвижване на вътрешното потребление. Обикновено до средата на годината в хазната влизат 55% и дори повече от ДДС и акцизи. Експерти отдават "добрите" резултати на силно занижените цели, заложени в бюджет 2012.

Постъпленията от преките данъци също бележат едва забележим ръст – 2.2 млрд. лева за първите шест месеца, при 2 млрд. за същия период на миналата година.

Разходите по консолидирания бюджет са 13.161 млрд. лева, което е 44.1% от годишния разчет. Спрямо първото полугодие на 2011 се отчита ръст основно при капиталовите разходи и социално- и здравноосигурителните плащания.

Фискалният резерв към края на юни е 5.1 млрд. лева.