Доходите да се увеличат с повече от инфлацията, обещава Дянков

Няма да има коледни добавки за пенсиите, категоричен е финансовият министър.

01.08.2012 | 12:16
Доходите да се увеличат с повече от инфлацията, обещава Дянков

Доходите в България да се увеличат с повече отколкото е инфлацията, обеща вицепреимерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за сутрешния блок на bTV. Той уточни, че инфлацията в последните години е доста ниска, а конкретно за тази година е около 2 процента, което е по-ниско от миналогодишното равнище.

Правим така, че хората в края на мандата да са по-добре не само с магистрали и музеи, а и доходите им да са по-високи от това, с което са свикнали в средата на 2009 година. Оттук нататък на нас ни трябва ръст на икономиката. В тази международна среда е трудно да се направи повече, подчерта Дянков.

Той каза още, че този път няма да се вдигат само минималните пенсии, както беше направено от май. Екипът на финансовото министерство прави разчет дали да увеличи пропорционално на всички с 8%, колкото е ръстът на инфлация, или в по-горните категории само с ръста на инфлацията, а на ниските с малко повече. "Вероятно в този вариант отиваме", посочи министърът.

Няма да има коледни добавки за пенсиите, категоричен беше Дянков, защото те били еднократно нещо и не променят принципа на заплащането. Той е привърженик на идеята да се вдигнат от следващата година пенсиите на всички с малко по-голям процент, отколкото иначе би било. "Дори да има допълнителни пари за пенсии в този бюджет, вместо да се дават като коледни надбавки на веднъж, просто да влязат като постоянен процент. По този начин от година на година пенсионерите ще печелят постоянно, а не да кажат ето това беше веднъж и сега искаме повече", обобщи вицепремиерът.

Въпреки, че има идеи да се намали ДДС, финансовият министър не предвижда подобна стъпка за следващата година. Той обяви още, че от този месец средно с около 20% ще бъдат вдигнати заплатите в администрацията.