fallback

Темата за сигурността не е партиен инструмент, настоява Плевнелиев

Съветниците на президента препоръчват да се преразгледа ролята на Съвета за сигурност към кабинета.

26.07.2012 | 11:10

Атентатът в Бургас и състоянието на националната сигурност не трябва да се превръщат в инструмент на тяснопартийни цели, заяви днес президентът Росен Плевнелиев по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. "Сега не е време за политическо печелене на дивиденти, а за политическа подкрепа в борбата с тероризма". Апелът на държавния глава е по повод отхвърления тази сутрин за пети път вот на недоверие към кабинета. От ДПС и БСП поискаха вота заради юлския доклад на Европейската комисия и несправяне в областта на правосъдието и вътрешните работи.

„След 18 юли не можем да говорим само за рискове от терористични атаки. Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната. Необходимо е да подходим държавнически и отговорно към неговото решаване“, смята президентът.

Държавният глава препоръча на кабинета спешно да направи анализ и да набележи конкретни мерки в борбата с тероризма. Съветниците на Плевнелиев препоръчват да се преразгледа ролята на Съвета за сигурност към кабинета и дали е нужна актуализация на Националния план за противодействие на тероризма.

Изказването на президента може да видите във видео файла.

fallback
fallback