Преходът превърнал България в дисциплинирана държава

Германският канцлер Ангела Меркел определи София като пример за фискална стабилност, пише агенция Bloomberg.

24.07.2012 | 11:07
Преходът превърнал България в дисциплинирана държава
Преходът превърнал България в дисциплинирана държава

България e пример за фискална стабилност на фона на финансовата криза, пише в статия Bloomberg като цитира коментар на германския канцлер Ангела Меркел. "Страната, която продължава да бъде най-бедна в ЕС, не всеки ден е сочена за пример на по-богатите си партньори. Единственият начин да разберем хвалбите на Меркел по адрес на София е да повярваме в твърденията й, че държавите с извънредни разходи ще трябва да затягат коланите, за да се развиват устойчиво"

Авторитетната американска агенция припомня накратко прехода в България. „След дълги години на забавяни реформи, процъфтяващ частен сектор и почти несъществуваща регулация дойде хиперинфлацията и заличи всички спестявания на българите.

"Десетилетието 1989-99 беше тежко, но превърна България в дисциплинирана държава с хора, които спестяват, дори след присъединяването към Европейския съюз", отбелязва Bloomberg.

България днес има положителен икономически растеж и втория най-нисък дълг в Общността след Естония – 16% от БВП. Освен това има нисък бюджетен дефицит от 2%, въпреки плоския корпоративен и личен данък от едва 10%. Валутните резерви съставляват 6% от БВП. Накратко – държавата има бъдеще, се казва още в статията.

Българският пример не е единственият начин за развитие на Гърция. И не означава, че страната трябва да стане бедна. За разлика от България през деветдесетте, гърците имат инфраструктура и спестявания, с които нещата ще се развият по-лесно. Предприетата програма за икономии ще превърне гърците по-дисциплинирани и ще им изгради навици, смята медията.