fallback

Гърция пристъпва към закриване и сливане на предприятия

МВФ обмислял дали да продължи занапред финансовата подкрепа.

22.07.2012 | 12:44

Гръцкото правителство пристъпва към закриване и сливане на държавни предприятия, съобщи националното радио. Целта на правителството е да бъде изпратен ясен сигнал към кредиторите за решимостта на страната да осъществи административните реформи. С мерките ще бъдат спестени средства от оперативни разходи. 

До края на август ще бъде оповестена и втората вълна от реформи, включваща над 200 държавни компании. От правителството са уверили "тройката" – Европейски съюз, Международен валутен фонд и Европейска централна банка, че ще извършат всички необходими законодателни регулации, за да бъдат избегнати уволненията на служители. 

Високопоставени представители на Евопейския съюз са разкрили, че МВФ не искал да участва в занапред в подкрепата на Гърция, пише днес списание Spiegel. В момента "тройката" проучвала до каква степен Атина е изпълнила ангажиментите за реформи. Страната очаква през есента да получи допълнителна помощ в размер на 12.5 млрд. евро. Същевременно Европейската инвестиционна банка ще предостави до 2015 г. над 1.4 млрд. евро, за да се стабилизира икономиката.

fallback
fallback