Държавата няма данни за отлив на чужди туристи

Хотелиерите поглеждат с плах оптимизъм към записванията за догодина.

19.07.2012 | 12:47
Държавата няма данни за отлив на чужди туристи
Държавата няма данни за отлив на чужди туристи

(Обновена в 13:23)

В Министерството на икономиката не е постъпвала информация, че чужди туристи са се отказали да почиват в България след вчерашния взрив в Бургас. Седем туристи, пристигнали с полета на компанията Air Via са пожелали да останат, каза днес в Слънчев бряг ресорният министър Делян Добрев.

Към момента близо хиляда израелски туристи са по курортите в България. "Българските власти правят всичко възможно да съдействат на туристите, за да получат възможно най-бързо багажите", каза още Добрев. Хотелиерите в Бургаско са засилили мерките за сигурност и охраната.

За последните две години туристопотъкът от Израел бележи непрекъснат ръст. За 2011 са отчетени десет процента повече резервации в сравнение с година по-рано. "Искрено се надявам кървавият инцидент на летището в Бургас да не окаже влияние на записванията за догодина. Не бива да се мисли, че след този терористичен акт ще намалеят резервациите от Израел, тъй като нито една държава не е застрахована срещу такива чудовищни действия", коментира Елена Иванова от сдружението Съюз на собствениците – Слънчев бряг.

България вече е на картата, за която може да се каже, че туристи могат да станат жертва на атентат. Това със сигурност ще се отрази на конкурентоспобността на един от най-силните сектори в икономиката - туризма, където през последните години България имаше предимство спрямо съседните държави като Турция и Гърция, заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.