Анализатори: Атентатът ще се отрази на българския туризъм

Предимствата, които страната ни имаше спрямо Турция и Гърция, вече са под въпрос, коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

19.07.2012 | 10:17
Анализатори: Атентатът ще се отрази на българския туризъм

България вече е на картата, за която може да се каже, че туристи могат да станат жертва на атентат. Това със сигурност ще се отрази на конкурентоспобността на един от най-силните сектори в икономиката - туризма, където през последните години България имаше предимство спрямо съседните държави като Турция и Гърция, заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Надеждите са след атентата да бъдат извършени и препоръчаните в мониторинговия доклад на Европейската  комисия реформи в структурите, свързани с борбата с престъпността.

В доклада се посочват няколко ключови елемента, подчерта Стефанов. Първият е изключително голямата финансова мощ на организираната престъпност, чийто бюджет според местни проучвания и данни на Европол, надхвърля три пъти бюджета на финансово министерство. Вторият ключов момент е много близките отношения между политическия елит и организираната престъпност. Случаите, свързани с престъпността по високите етажи или  т.нар. „бели якички“, не се отличават с особен напредък в разследването и са най-често в икономически активните региони, като Черноморския, например, коментира Руслан Стефанов. Третият акцент от доклада е трудният достъп до обществени поръчки, които в период на криза останаха единствения ресурс за много фирми.

Желанието за присъединяване към Шенген ще има, както позитиви, така и негативи, каза още той, като обърна внимание на големия емигрантски поток, който ще се насочи към България.  Друг негатив е възможността на икономиката да се справи с вълната от емигранти, каза още Руслан Стефанов.

Интервюто с Руслан Стефанов може да гледате по-късно в рубриката на Сутрешния блок на сайта: TV/Предавания/Сутрешен блок