Държавата блокира субсидия от 160 млн. лева на БДЖ

Юристи търсят решение как да възстановят държавната субсидия, съобщи транспортният министър.

18.07.2012 | 17:14
Държавата блокира субсидия от 160 млн. лева  на БДЖ
Държавата блокира субсидия от 160 млн. лева на БДЖ

Държавната помощ за БДЖ, в размер, около 160 млн. лева, е напълно блокирана заради непогасен заем към Световната банка от 1995 в размер на 131.5 млн. долара. Забавяне на железничарските заплати ще има след два месеца, заяви днес в Министерския съвет транспортният министър Ивайло Московски „Тъй като закъсалият холдинг няма възможност да покрива заема, парите се блокират се взимат от бюджета и се възстановяват за сметка на субсидията“.

През деведесетте, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) беше част от структурата на БДЖ. По-голямата част от парите са отивали за ремонт на линии и сигнализационна техника. След разделението НКЖИ е трябвало да превежда вноски на БДЖ. От 2010 обаче инфраструктурната компания изцяло е спряла да плаща, като до момента вноските са погасявани от министерството на финансите.

Експерти в министерството вече са започнали да търсят юридическо основание за прехвърляне на плащанията по заема към инфраструктурната компания.

Близо 13 милиона лева е месечната издръжка за нормалното работа на БДЖ, която на този етап остава под въпрос. Транспортният министър се надява проблемът да бъде решен, за да не се стигне до спиране на пътническите влакове.