България се нуждаела от време да изпълни препоръките на Брюксел

В черновата на обзорния 5-годишен доклад са отчетени редица слабости в съдебната реформа.

17.07.2012 | 10:42
България се нуждаела от време да изпълни препоръките на Брюксел
България се нуждаела от време да изпълни препоръките на Брюксел

(Обновена в 12:17)

Европейската комисия отчита редица слабости в съдебната реформа, антикорупционните действия и борбата с организираната престъпност у нас, но планира смекчаване на мониторинговия механизъм за България. Това предвижда проектът на обзорния 5-годишен доклад, който ще бъде представен утре в Брюксел. В него е записано, че страната ни има нужда от време, за да изпълни оставащите 17 препоръки. В черновата на доклада за България са отразени индиректно, без имена, уволнението на съдия Мирослава Тодорова и бягството на братя Галеви.

За съдебната система е отбелязано, че от 2007 са постигнати резултати в прилагането на нова правна и институционална рамка, че вече се извършват независими проверки в съд и прокуратура, че съдебната практика е започнала да се подобрява – но и че тези усилия все още не са довели до значителни подобрения на отчетността и ефективността на съдебната система.

За избора на нов Висш съдебен съвет е отбелязано, че Комисията е препоръчала пряк вот, но българските власти са заявили, че е невъзможно да организират такъв до есента.

За организираната престъпност е записано, че действията срещу нея са станали по-интензивни през 2010  – когато полицията е поела по-активна роля и са били осъществени много от дългоотлаганите процедурни и институционални реформи. Резултатите обаче са определени като ограничени: малък брой дела за организирана престъпност са завършили с присъди, постановени са били оправдателни решения по важни дела.

Следващият доклад ще бъде в края на 2013. С това решение Еврокомисията за първи път "разделя" България от Румъния, която ще бъде подложена на допълнителна оценка в края на годината заради опасения, че излага на риск демократичните принципи, разделението на властите и върховенството на закона.

МВР изпълни на 100% препоръките, но мандатът не е достатъчен, за да бъдат разрешени всички заварени проблеми, коментира днес в парламента вицепремиерът Цветан Цветанов, според когото в доклада имало и добри моменти.

Европейската комисия ще отбележи, че правителството "няма усилия" за справяне с проблемите в съдебната система и с корупцията, коментира снощи в предаването "Денят" на Bulgaria ON AIR бившият председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов. "В първата година от управлението на ГЕРБ се използваха фрази като "полагат се усилия", година по-късно бяха заменени с "демонстрират се усилия", докато сега се говори, че "няма усилия".