Не местете Агенция "Митници" в Русе, настояват служители

Административната реформа е решена, отговори на протестиращите Симеон Дянков.

17.07.2012 | 10:19
Не местете Агенция

(Обновена в 15:25)

Служители от централното управление на Агенция "Митници" разпространиха отворено писмо, в което настояват правителството да се откаже от идеята за преместване на седалището от София в Русе. Според митничарите преместването допълнително ще затрудни работата на отделните звена.

"Държавата подготвя Закон за допълнение на Закона за администрацията, който противоречи на основи принципи – конкурсния принцип залегнал в закона за държавния служител или принципа за стабилитета на същия този държавния служител. Подходът напомня тоталитарни методи на управление и няма подобен аналог в нито една членка на Европейския съюз. Тази реформа е удар не само по администрацията, но и по управлението на държавата, което може да стане неконтролируемо“, се казва в писмото.

Служителите ще проведат протест на 19 юли пред Министерството на финансите срещу готвените промени в Закона за администрацията.

Административната реформа е решена, каза днес вицепремиерът  Симеон Дянков във връзка с предстоящия протест. „Въпрос на време е, но реформата  ще стане. Никой не е роден митничар или чиновник, има достатъчно други кадърни  хора, който ще дойдат и ще вършат добре работата”.

Министърът напомни, че служителите, които не желаят да напуснат столицата ще бъдат освободени от длъжност и като компенсация ще получат по една средна работна заплата, както е по Кодекса на труда.