EVN планира инвестиции за 128 млн. лева в Южна България

Допълнителни аварийни екипи ще бъдат разположени по Черноморието в разгара на летния сезон.

16.07.2012 | 12:09
EVN планира инвестиции за 128 млн. лева в Южна България

Aвстрийската компания EVN планира инвестиции в енергийната мрежа на Югоизточна България за 128.2 млн. лв. От тях близо 31 милиона лева са за инфраструктурата в района на Пловдив. Един милион лева са щетите от кражби на ток само за първите шест месеца на годината, заяви пред кореспондентите на Bulgaria ON AIR в Пловдив регионалният мениджър Йорг Золфелнер.

Допълнителни аварийни екипи ще бъдат разположени по Черноморието в разгара на летния сезон. С тях дружеството ще се опита да отстранява авариите по-бързо и да избегне спирането на тока, както обикновено се случваше предишните години.

От електроразпределителната компания обясняват, че седем от тринайсетпроцентното поскъпване се дължи на зелената енергия. "2.9% от поскъпването се дължи на направените инвестициите в сектора, 2.5% на изкупуването на въглеродни емисии, а 1% е заради сключените дългосрочни договори за изкупуване на енергия", обясни Золфелнер.

Прогнозата на компанията е, че цената на тока ще се качва всяка година заради увеличението на дела от ВЕИ, цената на зелената енергия и изкупуването на сертификати за въглеродни емисии.