fallback

Сдружение иска дългосрочна стратегия за електромобилите

Ново звено към министъра на икономиката да разработи стратегията, предлагат от клъстер "Електромобили".

16.07.2012 | 11:10

Правителството трябва да предприеме мерки за създаване на стратегическа програма до 2025, която да стимулира навлизането на електромобилите. Тази задача да бъде възложена на нов съвет за координация към Министъра на икономиката, препоръчват от индустриалния клъстер „Електромобили“ в писмо до Борисов.

"В настоящия момент на европейската карта на електромобилността са страни като Великобритания, Австрия, Белгия, Чехия, Гърция, Малта, Румъния, но не и България. Вярваме, че страната има капацитет да се превърне в регионален лидер и да заеме достойно място сред останалите държави в Европа“, се казва в писмото.

От Клъстера прогнозират, че ако правителството спази обещанието и промени законодателството, през 2020 в България ще има между 100 000 и 200 000 електромобилa.

Министерството на икономиката още през миналата година афишира, че ще работи по няколко мерки за стимулиране на сектора. Една от тях предвижда отпускане на еднократна субсидия физически и юридически лица при закупуването на електромобил. Друга пък гласи, че собствениците ще получават преференциални такси при първоначална регистрация или ще имат право пътуват без да купуват винетки.

fallback
fallback