fallback

Парламентът подкрепи механизма за стабилност

Ще излезем с конкретни предложения за стабилизиране на еврозоната, съобщи външният министър.

13.07.2012 | 16:47

Парламентът ратифицира решение на Европейския съвет от 25 март 2011 за създаването на механизъм, който да гарантира финансова стабилност в еврозоната. В следващите месеци страната ще излезе с конкретни предложения за засилване на единния пазар в Общността.

България не е страна по Договора за създаването на Европейски механизъм за стабилност и няма ангажимент за неговата ратификация. Същевременно, за да влезе в сила решението за изменение на Договора за функционирането на ЕС, е необходимо то да бъде одобрено от всички държави членки, каза днес в парламента външният министър Николай Младенов. "С тази ратификация България участва в разширяването на инструментите, с които ЕС може да се справи с настоящата криза“.

Младенов отбеляза, че промяната не разширява правомощията на ЕС и от нея не произтичат финансови ангажименти за страната ни. „Някои ще попитат защо трябва да го правим и ние, които не сме част от еврозоната – днешното решение показва, че българският парламент дава своя глас за предприетите мерки в борбата с кризата в еврозоната".

В изказването си пред депутатите министърът подчерта, че България усвоява много успешно европейските средства,  като тази година са сключени договори за 78% от предвидените средства и са разплатени 25% от вече реализираните проекти.  За сравнение през 2009 са били сключени договори за 18% и са били разплатени едва 1% от тях. "Тези усилия са част от правителствената политика за постигане на устойчив икономически растеж, но не и за сметка на финансовата стабилност".

fallback
fallback