Пълната забрана за строеж на плажа може да отпадне

Забранява се поставянето на бариери край плажа, решиха депутатите с промени в Закона за черноморското крайбрежие.

11.07.2012 | 16:17
Пълната забрана за строеж на плажа може да отпадне

Пълната забрана за строителство на сто метра от брега може да отпадне от Закона за черноморското крайбрежие, съобщи днес депутатът Любен Татарски, след като парламентът одобри текстовете на първо четене. „Между двете четения предложението ще бъде дискутирано и съм убеден, че ще намерим по-правилното решение“. Повечето кметове по Южното Черноморие са се възпротивили на забраната. Според спорното предложение, направено от регионалния министър Лиляна Павлова, в стометровата ивица може да се строят единствено паркове и открити театрални сцени, но не и търговски обекти.

Друга важна поправка е, че се забранява поставянето на всякакви огради и бариери до плажовете. Ивицата трябва да е свободна за гражданите, категоричен е Татарски.

Измененията в закона предвиждат още съкращаване на процедурата за отдаване на концесия, която трябва да се провежда до два месеца след взимане на решение от Министерски съвет.

Предвижда се още част от приходите от концесионните възнаграждения и наеми да могат да се използват за благоустрояване на прилежащите територии към морските плажове.