Държавният дълг е нараснал с 2.1 млрд. лева за три години

Министрите приеха нова стратегия за управление на дълга до 2014.

11.07.2012 | 15:02
Държавният дълг е нараснал с 2.1 млрд. лева за три години

Държавният дълг на страната възлиза на 11.6 млрд. лева в края на 2011, като за последните три години се е увеличил с 2.1 милиарда лева заради неразплатени суми към бизнеса. "Нарастването му се дължи основно на повишението на вътрешния държавен дълг, чийто размер се увеличава през всяка една от годините в периода 2009 – 2011 и достига 41% от държавния дълг в края на 2011. В същото време външният дълг намалява с около 8.9 процентни пункта, се казва в съобщението на кабинета.

На днешното си заседание министрите приеха Стратегия за управление на дълга до 2014, с която ще се преследват четири задачи.

Първата задача е запазване на размера на дълга на "разумни нива" при затвърждаване позициите на България като стабилен емитент на дълг в региона и в Европейския съюз. В съобщението обаче не се споменават конкретни стойности.

Втората задача - оптимизиране на разходите за обслужване на дълга. Третата - максимална диверсификация при източниците на финансирането. Последната цел е поддържане на добре функциониращ дългов пазар на ДЦК и диверсификация на инвеститорската база.