Уорлик очаква изборната търговия да влезе в доклада на Брюксел

Европейският съюз може да раздели България от Румъния в механизма за наблюдение.

11.07.2012 | 10:33
Уорлик очаква изборната търговия да влезе в доклада на Брюксел

Основните критики в юлския доклад на Европейската комисия към България ще бъдат насочени за купуването на гласове от последните избори, коментира по bTV американският посланик Джеймс Уорлик. „Този род поведение не е приемливо, за съжаление има и го България, и в Щатите.

Дипломатът не пропусна да похвали правителството за стабилната фискална политика на фона на случващото се в Гърция и Румъния. „България и заяви, че страната ни е истински символ на фискална стабилност в региона“, смята Уорлик, според когото политиката е оказала влияние на целия регион.

Посланикът коментира и реформите в съдебната система. "България трябва да изгради ефективни съдилища и в тази връзка предстоят важни назначения като избора на новия Висш съдебен съвет, на новия главен прокурор или ръководството на Комисията по отнемане на имуществото.

Европейският съюз може да раздели България от Румъния в механизма за наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи, съобщил вчера дипломат, пожелал анонимност. Причината е опитът на управляващата румънска левица да свали президента Траян Бъсеску и да промени правомощията на Конституционния съд. Очакванията са юлският доклад на Европейската комисия да даде повече яснота дали ще вътрешните министри на Съюза ще дадат "зелена светлина" на двете страни в Шенгенското пространство.