fallback

Ипотечните кредити се свиха с 42 млн. лева за първото тримесечие

Спестяванията на населението са се увеличили със 734 млн. лева от началото на годината.

06.07.2012 | 11:11

Ипотечните кредити на домакинствата от банки се свиха за първи път на тримесечна база с 42 млн. лeва и към края на март 2012 те са в размер на 8.76 млрд. лева, става ясно от последния тримесечен анализ за богатството и дълга на домакинствата в България на „УниКредит Булбанк“.

Жилищното богатство на домакинствата за първото тримесечие на тази година е 207.27 млрд. лева. На годишна база това е спад от 4%, а в сравнение с последните три месеца на 2011 жилищното богатство е намаляло със 706 млн. лева, се посочва още в документа.

Потребителските заеми също вървят надолу. За периода януари – март 2012 кредитите са се свили със 126.8 млн. лева спрямо последните три месеца на 2011 и вече достигат 10.9 млрд. лв. Това е спад за десето поредно тримесечие, отчитат икономистите на банката. Финансовият лизинг също отбелязва спад от над 20% на годишна база заради продължаващия слаб интерес към покупката на автомобили.

Дългът на домакинствата като цяло намалява в края на март със 196 млн. лева до 20.5 млрд. лева. На годишна база понижението е почти същото – със 185 млн. лева.

Според Милен Касабов, старши икономист в „УниКредит Булбанк“, поведението на домакинствата е значително повлияно от преживените силни колебания на жилищния пазар и успоредно с това бързото натрупване на дълг преди няколко години.

За първите три месеца от годината спестяванията на населението са се увеличили със 734 млн. лева, отчитат още експертите. „Предпочитанието към спестявания в банкови депозити, напоследък основно в левово изражение, беше затвърдено през последното тримесечие“, обясни още Милен Касабов. За една година левовите депозити са се увеличили с 23% до 16.38 млрд. лева.

fallback
fallback