Шест компании искат БДЖ "Товарни превози"

Сред кандидатите са румънската Grup Feroviar Roman и чешката Advanced World Transport.

06.07.2012 | 08:16
Шест компании искат БДЖ

(Обновена в 13:08)

Общо шест компании са закупили документация в конкурса за приватизацията на БДЖ „Товарни превози“, съобщи днес транспортният министър Ивайло Московски, но не пожела да разкрие техните имена. Сред претендентите са румънската компания Grup Feroviar Roman и чешката Advanced World Transport - стана ясно още вчера, след като изтече крайният срок за закупуване на документите в обществената поръчка.

Двама адвокати също са закупили документация, като са заявили желание да не се разгласяват имената им. Към списъка на кандидатите може да се причисли и руската Внешторгбанк  чрез дъщерното дружество VTB Capital, която още от пролетта заяви намеренията си за участие в приватизацията. Очакванията са до края на годината да приключи продажбата, от която в бюджета на закъсалия холдинг ще постъпят 200 милиона лева.

Държавата е предвидила 40 милиона евро по оперативна програма „Транспорт“  за ремонтиране гари по направлението София-Бургас. Идеята е сградите да бъдат ремонтирани паралелно с модернизацията на железния път, каза още Ивайло Московски. До месец ще бъдат обявени търговете за ремонта на Централната жп гара в София, както и тези в Бургас и Пазарджик.