С парите за "Белене" можело да се санират 50 000 жилища

Управляващите късно спряха проекта, смята бившият лидер на СДС Мартин Димитров.

04.07.2012 | 10:43
С парите за
С парите за "Белене" можело да се санират 50 000 жилища

Управляващите късно спряха проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Ако предвидените 1.5 млрд. лева за централата бяха отишли за енергийна ефективност, 50 000 панелни блока можеха да бъдат санирани – коментира днес от парламентарната трибуна съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Бившият лидер на СДС подкрепи решението на икономическата комисия в парламента цените за зелената енергия да се променят по няколко пъти, а не веднъж годишно. "Така е правилно, тази политика следва например Германия. Колкото пъти е необходимо, да бъде коригирана цената. Оттук нататък нашите усилия трябва да отидат в енергийната ефективност".

От тази седмица в регионалното министерство започна приемът на документи за саниране на панелни жилища в 36 града, чието проектиране е започнало преди 26 април 1999 година. До финансиране ще бъдат допуснати само устойчиви сгради. Реално санирането може да започне от пролетта на 2013, предвидените 50 милиона лева по Оперативна програма "Регионално развитие" ще стигнат за 180-200 сгради, коментира вчера консултант в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.