fallback

Пестим 300 млн. лева от емисията еврооблигации

Според Бойко Борисов към България съществува голям инвестиционен интерес.

03.07.2012 | 16:51

Министерството на финансите официално съобщи, че емисията еврооблигации на стойност 950 млн. евро е била „впечатляващо успешна". От там посочиха, че лихвата постигната при емисията е 4.25%, но доходността, която е истинският измерител на цената на финансирането е 4.436%, защото книжата, чийто номинал е 100 евро са продадени за 99.182 евро за брой.

Важно е да се отбележи, че при емисия 5-годвишни ДЦК, проведена на вътрешния пазар в началото на февруари, бе постигната доходност от 3.75% или близо 0.7 процентни пункта под постигнатата вчера. Това е сигнал, че външните пазари оценяват значително по-високо риска, отколкото играчите на вътрешния пазар, което от своя страна може да доведе до искане за по-високи лихви при бъдещи аукциони.

Падежът на емисията, която бе ръководена от BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen Bank Internationalе е 9 юли 2017 година.

С набраните средства страната ни ще може да погаси падеж по еврооблигации, които бяха емитирани от правителството на Симеон Сакскобургготски, когато финансов министър беше Милен Велчев.

Премиерът Бойко Борисов пресметна, че с новата емисия страната спестява 300 млн. лева за следващите пет години и не пропусна да похвали вицепремиера Симеон Дянков: "Общо на година спестяване 62 млн. лева“, уточни той.

По думите на премиера това е голям успех и се приема много добре от световните пазари. Той добави, че това ще намали кредитните лихви за следващата година.

Според Борисов емисията е показала, че към България съществува голям инвестиционен интерес, който той оцени на над 6.5 млрд. евро от пазари от цял свят. Приблизително за толкова вчера бяха заявките за нашата емисия еврооблигации.

Окончателното разпределение по региони е както следва: Обединеното кралство 25%, Германия 17%, Австрия 13%, Азия 9%, САЩ офшор 9%, Швейцария 7%, Франция 5%, Италия 5%, други 10%.

fallback
fallback