Фирмените депозити се топят

Спестяванията на домакинствата с рекорден ръст.

02.07.2012 | 14:39
Фирмените депозити се топят

Депозитите на фирмите се топят, показват данни на Българската народна банка. Само за юни те са спаднали с 335 млн. лева до 21.3 млрд. лева. Експерти обясняват негативната тенденция с влошаването на ситуацията на международните финансови пазари от последния месец, породена от изборите в Гърция. Бизнесмени обясняват също, че заради спада на поръчките много фирми вече карат на „резерви“.

В същото време обаче, спестяванията на населението достигнаха рекордно високи нива, като към края на юни те вече са в размер на 33.4 млрд. лева. Само през май 2012 увеличението е с 301 млн. лева или ръст от 29% на годишна база, показват предварителните данни на БНБ.

От началото на годината до края на май увеличението е с 1.49 млрд. лева, което е ръст от над 40%.

Според доклад на Industry watch финансовото богатство на българите расте с около 12% годишно до 45 млрд. лева към края на първото тримесечие на 2012 година. Според анализ на компанията в тази сума влизат депозити, пари в брой и пенсионни спестявания.

Една от причините за трайния растеж на финансовите активи на населението е относително високата доходност (поне в сравнение с други европейски страни), която домакинствата получават по банковите депозити, пише в доклада.

В същото време обаче, експертите очакват съществено увеличение на потреблението и намаляване на склонността към спестяване едва, след като пазара на труда тръгне нагоре. Според анализаторите това няма да се случи до края на 2012 година. От Industry watch припомнят, че заетостта продължава да се свива, а безработицата остава двуцифрена.