БНБ: България трябва да стои извън банковия съюз на Европа

Според Иван Искров преминаването към централизирано вземане на решения е прибързана крачка.

27.06.2012 | 17:11
БНБ: България трябва да стои извън банковия съюз на Европа
БНБ: България трябва да стои извън банковия съюз на Европа

Идеята за създаване на банков съюз в Европа е доста интересна. По нея обаче не бива да се взима прибързано решение, а приложението й на този етап трябва да се ограничи до членуващите в еврозоната държави, заяви по време на кръгла маса управителят на Българската народна банка Иван Искров.

На този етап България трябва да стои извън подобен съюз, категоричен е той. Причината е, че все още по неговата архитектура има много въпросителни, а и това, че сами трябва да носим отговорност за политиките си, посочи гуверньорът на БНБ.

Според Искров преминаването към централизирано вземане на решения е прибързана крачка. Поради тази причина БНБ би подкрепила страните от еврозоната по пътя им към банков съюз и обща фискална политика, но не и евентуално присъединяване на България към този план.

„За страната в момента е добре, че не е в еврозоната“, посочи Искров с аргумента, че всеки ден за бъдещето на валутния съюз се лансират много и различни идеи. „Това води до несигурност и неяснота как би изглеждала еврозоната занапред“, посочи управителят на Централната банка.

Според Искров много често България незаслужено е поставена в обща група с останалите страни от региона – било то заради твърдения за експозиции към Гърция, било заради други, незасягащи страната ни проблеми. Той остро критикува, че за България се говори като за най-бедната държава, въпреки че се представяме значително по-добре от най-богатите страни в общността. Искров припомни, че у нас не се е налагало да бъдат спасявани банки, нито пък сме имали огромни дефицити.

Управителят подчерта, че е грешно да се твърди, че банковата система е зависима от проблемите на Гърция, тъй като макар и с гръцки собственици, опериращите у нас банки са „български банки, подлежащи на надзорен контрол в България“.