fallback

Veolia не може да поставя условия, предупреди Фандъкова

Столичният кмет веднъж е върнала инвестиционната програма на собственика на софийската вода.

26.06.2012 | 12:49

(Обновена в 16:52)

Собственикът на софийската вода –Veolia не може да поставят условия на общината за увеличение на водата, защото има ясен договор – коментира днес столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Цената се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като всяко дружество съгласува инвестиционната си програма с общината“.

От френската компания поискаха през май услугата да поскъпне с 12%, за да покрият непредвидени разходи по няколко новооткрити пречиствателни станции. Председателят на  ДКЕВР Ангел Семерджиев обаче отговори, че "това няма как да стане" и цената ще поскъпне само 2.86% от 1 юли.

Столичният кмет разкри, че веднъж е върнала инвестиционната програма на компанията, защото държала освен инвестиции за спиране на течовете по улиците, да се мисли и за изграждане на нова канализация. "Изградени са над 60 километра канализационна мрежа, подменени са над 200 километра водопроводи, все още обаче луксозните квартали нямат канализация", напомня Фандъкова.

В момента софиянци заплащат 1.68 лв. за един кубик. По данни на Националния статистически институт социално поносимата цена на водата за града е 5.70 лева на кубичен метър, от което излиза, че се плаща в пъти по-евтино, коментира административният директор на "Софийска вода" Мариана Итева.

fallback
fallback