fallback

"Булгаргаз" отчита загуби за 230 млн. лева

София може да остане без топла вода от юли заради дългове на "Топлофикация".

26.06.2012 | 11:03

(Обновена в 17:38)

„Булгаргаз” отчита загуби до момента за 230 млн. лева, съобщи днес изпълнителният директор на компанията  Димитър Гогов. За сравнение през миналата година загубите са в размер на 73.2 млн., показа обявен наскоро финансов отчет. Заради недостиг на средства може да не бъде запълнено изцяло газовото хранилище в Чирен.

"Водим разговори с доставчиците, за да може цената да бъде приемлива за гражданите и да няма спад на потреблението", каза Гогов по време на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. По предварителни разчети на обществения доставчик, разходите за периода април-декември ще са със 115 милиона долара по-малки, в сравнение с първите четири месеца на годината.

Димитър Гогов заяви още, че доставчикът е готов да намали цената на синьото гориво със задна дата, след като официално влезе в сила единайсет процентната отстъпка, договорена с „Газпром“ през пролетта. От правителството се надяват тя да влезе в сила до ноември, след като бъде подписано инвестиционното решение за строежа на „Южен поток".

От 2 юли София може да остане без топла вода през лятото заради дългове на общинската "Топлофикация", предупреди шефът на "Булгаргаз". От края на миналата година до момента текущите задължения са на стойност 154 млн. лв. "Ако не покрият повече от половината от дължимото, "Булгаргаз" ще прекъсне доставките", закани се Гогов.

Шефът на дружеството Стоян Цветанов пък не искал да плаща наследените дългове от предишните ръководства. Същевременно заявява, че няма да допусне спиране на топлата вода. "Компанията плаща консумирания природен газ авансово, а събира дължимите от клиентите си суми до два месеца след като те са получили месечните си фактури. Именно заради спецификата на паричния поток и рекордно високата цена на газа, "Топлофикация" натрупа и не успява да наваксва изплащането на нови близо 70 милиона лева от фактуриран газ през най-студените зимни месеци за отоплителен сезон 2011 - 2012", обясни още Цветанов.

fallback
fallback