Държавата подготвя за концесия 5 пристанища

"Възлагаме големи надежди на приватизацията на БДЖ "Товарни превози", заяви транспортният министър.

25.06.2012 | 12:46
Държавата подготвя за концесия 5 пристанища
Държавата подготвя за концесия 5 пристанища

Държавата подготвя за концесия пристанищата във Варна, Бургас, Видин, Русе и Лом, съобщи днес транспортният министър Ивайло Московски по време на форум за развитието на чуждестранните инвестиции в транспорта, логистиката и машиностроенето. Наред с това, транспортното министерство усилено работело и по търсенето на частни инвеститори за летищата в Русе, Пловдив и Горна Оряховица. В началото на месеца крайдунавската община пък поиска Министерски съвет да прекрати процедурата за търсене на концесионер и да прехвърли собствеността на регионалното летище.

От кандидат-инвеститорите ще се изисква да имат най-малко три милиона евро годишен приход от управлението на гражданско летище за една от последните години, основен капитал от поне един милион евро и материални активи за най-малко 5 млн. лева. Задължително е също да имат и десет години опит по управление и експлоатация на гражданско летище, обявиха от транспортното министерство в началото на годината.

"Възлагаме големи надежди на приватизацията на БДЖ "Товарни превози" - един от ключовите елементи в плана за преструктуриране на железниците“, каза министърът. Очакванията са продажбата да приключи до края на годината, а от сделката да влязат 200 милиона лева в бюджета на закъсалата държавна компания.

Общите предвидени инвестиции за транспорта до края края на 2014 са малко над два милиарда евро, отчете Московски.