КТБ ще отпуска 10-годишен кредит за жилищно саниране

При частично или предсрочно погасяване на заема, няма да се начисляват неустойки, уверяват от регионалното министерство.

25.06.2012 | 12:05
КТБ ще отпуска 10-годишен кредит за жилищно саниране

Регионалното министерство започва от 2 юли приемът на документи за саниране на многофамилни жилища в 36 града на страната. Половината от стойността на санирането се покрива по оперативна програма "Регионално развитие", а останалата сума сдруженията на собственици могат да изтеглят нисколихвен кредит от специално учредения Фонд за жилищно обновяване към Корпоративна търговска банка. Финансиращата институция беше избрана в началото на годината, след проведен конкурс на министерството.

"Банката е готова да предложи на собствениците специални условия, които позволяват лихвата да падне до 4.5% плюс основен лихвен процент за 10-годишен период на договора. При частично или предсрочно погасяване на заема, няма да се начисляват неустойки", съобщи днес Деница Николова, директор на дирекция „Жилищна политика" в МРРБ.

С парите по оперативната програма, на стойност 50 млн. лв.,  ще се финансира подмяна на дограма, топлинна изолация, ремонт на електроинсталация в общите части, газифициране, поясни още Николова. Формуляр за кандидатстване може да бъде намерен на сайта на министерството от следващия месец.