Ромпой предлага задължителни антикризисни реформи

Не трябва да се правят прекалено големи отстъпки за Гърция, предупреди председателят на Европейския съвет.

25.06.2012 | 10:47
Ромпой предлага задължителни антикризисни реформи
Ромпой предлага задължителни антикризисни реформи

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой планира на предстоящата среща на върха на ЕС да предложи инициативи, задължаващи страните-членки да предприемат антикризисни реформи. В интервю, публикувано в днешния брой на германския вестник "Велт" и цитирано от ИТАР-ТАСС той посочва, че е възможно да бъде поискано от всички 27 държави в общността да  направят промени в пенсионните си системи в определения срок.
Засега Европейската комисия прави препоръки за всяка страна членка.

Според Ромпой решаващо значение трябва да има "задължителният характер" на планираните цели. Точно този въпрос ще бъде в центъра на вниманието на европейските власти през идните месеци, отбеляза той.

"На 28 и 29 юни на заседанието ще представим някои предложения по този въпрос", допълни Ромпой. Според него плановете за създаване на политически съюз в ЕС засега на са приоритет, като задълбочаването на интеграцията е възможно и при сегашните споразумения.

Ромпой предупреди за опасностите от твърде големи отстъпки спрямо Гърция при прилагането на антикризисни мерки. "Трябва да се вземе предвид, че излишна гъвкавост спрямо сроковете на изпълнение (на реформите) означава увеличаване на финансовите разходи за другите страни членки на ЕС", отбеляза той.