Лидерите в Европа обмислят икономически стимули от 1% от БВП на региона

Меркел, Оланд, Рахой и Монти останаха разделени по въпроса за издаване на общи дългови еврооблигации.

23.06.2012 | 09:48
Лидерите в Европа обмислят икономически стимули от 1% от БВП на региона

Германският канцлер Ангела Меркел устоя на натиска за издаване на общи еврооблигации и по-гъвкаво използване на европейските спасителни фондове. Меркел обаче се съгласи с лидерите на Франция, Италия и Испания за осигуряване на 130 милиона евро за съживяване на икономическия ръст в Европа, предаде Reuters.

В решаващата среща на европейските лидери през следващата седмица трябва да бъдат приети мерки за стимулиране на икономическия растеж на стойност от 1% от Брутния вътрешен продукт на региона, отбеляза италианският премиер Марио Монти след срещата си с Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Мариано Рахой в Рим.

Очаква се пакетът от мерки за стимулиране на европейската икономика да включи и вече приложени стъпки, като увеличаване на разходите за инфраструктура и други инвестиции, плащани от данъкоплатците. Сред тях са:

  • Увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка до 10 милиарда евро, което ще осигури възможност за отделяне на повече средства за кредитиране
  • Пълно оползотворяване на неизползваните пари в регионалните фондове на Европейската комисия
  • Създаване на паневропейски проект „облигации” –за общи дългове, използвани за финансиране на специални инвестиционни проекти, като изграждането на паневропейска транспортна мрежа.