Хотелите ще бъдат проверявани на 5 години

Ако някой хотел не се поддържа, ще се понижи категорията, поясни министърът на икономиката.

22.06.2012 | 08:39
Хотелите ще бъдат проверявани на 5 години

Новият Закон за туризма, приет през тази седмица от кабинета, ще задължава хотелиерите на всеки пет години да прекатегоризират хотелите си. Държавна комисия ще прави инспекции във всеки обект, ако установи, че не е поддържан, ще понижи звездите му – поясни по bTV министърът на икономиката Делян Добрев.

В новия закон още се предвижда в страната да бъдат изградени повече туристически информационни центрове, подобно на тези на Летище София. За тази година министерството на икономиката е заделило от бюджета осем милиона лева за популяризиране на националния туризъм зад граница, каза още Добрев.

Държавата ще се опита също да децентрализира управлението на сектора, като бъдат разширени правомощията на Националния съвет по туризъм.

Делян Добрев очаква още в началото на сезона да се затегне контрола и да не се допуска предлагането на нелегални стаи под наем. "Преди началото на летния сезон дадох прогноза от 5-8% ръст на туристите, но след посещението ми в Слънчев бряг преди дни, смятам, че ще бъде над десет процента", смята министърът.