fallback

Хижи и стадиони ще могат да се дават на концесия без търг

Промените в Закона за спорта ще превърнат хижите в хотели, коментираха от опозицията.

21.06.2012 | 16:12

Хижи, стадиони и зали ще могат да се отдават под наем без търг на частни фондации и федерации с приетите днес промени на първо четене в Закона за физическото възпитание и спорта.

От забранителния списък отпадат Зимният дворец в София, зала "Фестивална" и комплексът „Белмекен”, които ще бъдат дадени под наем за десет години.

Спортните клубове пък ще получават стадионите или други съоръжения за двайсет години срещу инвестиция за поддръжка и модернизация на обекта.

Спор в пленарната зала предизвика текст, с който се облекчават условията за преотстъпване на обектите на спортни клубове и федерации, като вече няма да става с търг или конкурс, а чрез преотстъпване на право на ползване.

От опозицията коментираха, че с промените концесионерите ще превърнат хижите в хотели и спа центрове. Друг спорен момент, според Ивелин Николов от Коалиция за България, е че с измененията в закона на практика се заличавала дейността на Българския туристически съюз.

С един параграф в закона ще бъдат най-силно засегнати хижите, който от години се стопанисват от Туристическия съюз, коментира депутатът и изрази надежда, че между двете четения на закона част от тези поправки ще отпаднат. "Не ми е ясно защо е толкова голяма лакомията за туристическите хижи - повечето, от които са недостъпни. Очевидно има интерес към онези, които са по-близо до големите градове и ще се превърнат в увеселителни и спа центрове. Някой трябва да прояви разум и да извади обектите за социален туризъм от закона".

От упралвляващата партия намекнаха, че процедурата за преотстъпване на право на ползване на спорни обекти можела и да отпадне между двете четения заради приетия в началото на юни Закон за публично-частното партньорство. В него ясно са регламентирани условията за стопанисване на съоръженията от частници.

fallback
fallback