fallback

Инфлацията в България ще достигне 2.9% в края на годината

Реалните доходи да нарастват с малки стъпки, очакват от „УниКредит“.

21.06.2012 | 11:15

Инфлацията в България в края на тази година ще достигне 2.9%, а средно за цялата година ще бъде 2.2%, става ясно от последния тримесечен анализ за икономиката на страните от Централна и Източна Европа, подготвен от „УниКредит“. За 2013 прогнозата е средно-годишната инфлация да достигне 2.5%.

Според доклада на бъдещото оскъпяване ще бъде движено основно от вътрешни фактори, като най-голямо влияние ще оказва пазарът на труда.

Ценовият натиск обаче, идващ от пазара на труда, ще остане под контрол през следващата година, смятат икономистите от банката. Причината е, че реалните доходи при всички случаи ще нарастват с малки стъпки. Освен това безработицата се очаква да остане на нива от над 12% през следващите две години, пише още в доклада.

Според експертите БВП на България през тази година ще възлиза на 39.4 млрд. евро, а през 2013 ще достигне 40.8 млрд. евро.

„Има известно поле за разхлабване на целите за ограничаване на дефицита, което правителството би могло да използва за увеличаване на капиталовите разходи и повишаване на вътрешното търсене като цяло“, коментира Кристофор Павлов, главен икономист на „УниКредит Булбанк“. Според него обаче ефектът от това ще бъде твърде скромен, за да се предотврати стагнацията във вътрешното търсене и да се стигне до някакъв забележим ръст в заетостта. 

От началото на годината финансите на публичния сектор показаха значително подобрение, се посочва още в доклада. Бюджетният дефицит с натрупване за първите четири месеца на годината намаля до едва 0.3% от БВП в сравнение с вече много ниската стойност от 0.7% преди година.

Анализаторският екип на банката очаква през втората половина на 2012 или в началото на следващата година кредитният рейтинг на България да бъде повишен.

fallback
fallback