fallback

Министрите одобриха Закона за туризма

Държавата ще се опита да децентрализира управлението на сектора.

20.06.2012 | 16:38

След две години спорове между държавата и туристическия бранш, на днешното си заседание кабинетът одобри нов Закон за туризма.

Единни критерии за извършване на туристически дейности, 5-годишна категоризация на обектите и туристическо райониране на страната са сред основните приоритети на закона. "Целта е да се формират регионални продукти, които да се рекламират и популяризират със своите специфики", обясни преди дни министърът на икономиката Делян Добрев на среща с бранша.

Министерството на икономиката ще се опита също да децентрализира управлението на сектора, като бъдат разширени правомощията на Националния съвет по туризъм.

Друга задача на документа е да хармонизира българското законодателство с това на Европейския съюз при извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейности, уточняват от пресслужбата на кабинета.

Браншът подкрепи и политиката на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса чрез въведените в законопроекта опростени процедури за кандидатстване за регистрация и категоризация, както и възможността за подаване на заявленията по електронен път.

fallback
fallback