4.88% увеличение на газа от юли

Парното и топлата вода в София ще поскъпне, все още не е ясно откога.

19.06.2012 | 12:08
4.88% увеличение на газа от юли

Увеличението на цената на газа от първи юли ще бъде с 4.88% до 733.23 лв. на хиляда кубични метра, съобщи  председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. При тази цена на газа ще има намаление на парното в страната между три и тридесет процента, с изключение на "Топлофикация София, където ще поскъпне.

Най-много ще поевтинее парното в Пловдив - с близо 30%. Във Варна и Бургас абонатите ще плащат с около 20 % по-малко. В столицата пък ще има леко увеличение - с половин процент, сочат изчисленията на ДКЕВР.

Основната причина за поскъпването в София се дължи на това, че в общинското дружество машините са по-стари, а и няма изградена модерна технология за комбинирано производство на електроенергия. Това от своя страна не позволява на ръководството да предложи по-ниски цени на услугата, както правят останалите топлофикации в страната - коментира за електронното издание Bulgaria On Air Валентин Терзийски заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Експертите на комисията все още обсъждали дали парното в София ще поскъпне още от следващия месец или на по-късен етап, когато влезе договорената с 11% по-ниска цена на синьото гориво от Русия. Преди дни енергийният министър Делян Добрев обяви, че страната ще получи желаната по-ниска цена със задна дата, ако до 15 ноември бъде подписано инвестиционното решение за изграждането на "Южен поток".

През следващата година няма да има драстично поскъпване на тока, тъй като предстои да паднат цените на зелената енергия, участващи във формирането на крайната цена, поясни Семерджиев.