fallback

Военното министерство ще иска неустойки от "Берета трейдинг"

Ще изтеглим в свой интерес част от банковата гаранция, съобщи ресорният министър Аню Ангелов.

18.06.2012 | 16:56

Министерството на отбраната ще изтегли в свой интерес част от банковата гаранция по договора с фирмата „Барета трейдинг“, а двустранните отношения ще бъдат прекратени тази седмица - каза днес военният министър Аню Ангелов. "На фирмата са дадени авансови средства, които са защитени и при условие, че само около 10% от договора са изпълнени, частта от гаранцията ще бъде изтеглена".

Министерството щяло да пресметне какво количество боеприпаси е дадено на унищожение и какви остатъчни продукти би трябвало да сдаде собственикът на взривилия се склад край Петолъчката. По този начин ще се формират неустойките, поясни министърът.

Аню Ангелов посочи още, че изпълнителят от момента на приемане на боеприпасите до предаването на остатъчните продукти след утилизацията носи пълната отговорност за щети на Министерство на отбраната и на трети лица.

Освен това, в документа никъде не пишело, че трябва да се разглобяват боеприпасите. "В приложение се казва точно какво трябва да се прави с всеки един боеприпас - дали да се изгаря контролирано или да се взривява. Тъй като стана известно, че има и бойни части за зенитна управляема ракета В-750 В, изрично във спецификацията е записано , че те трябва да се утилизират чрез взривяване", посочи Ангелов. Въпросът защо тези бойни части не са взривявани, а по тях са извършвани различни манипулации от работници на фирмата - на този въпрос трябва да отговори изцяло изпълнителят, попита министърът.

fallback
fallback