Участието в Южен поток ще струва на хазната 300 млн. лева

Ако бяхме подписали споразумението за газа от 1 април, щяхме да станем национални герои, твърди Делян Добрев.

16.06.2012 | 12:13
Участието в Южен поток ще струва на хазната 300 млн. лева

Около 300 млн. лева би струвало на България включването в проекта „Южен поток" като собствени средства, заяви в „Седмицата" на Дарик енергийният министър Делян Добрев. Той обясни, че намалението на цената на руския природен газ с 11 на сто от 1 април ще влезе в сила тогава, когато страната ни подпише окончателно споразумението за газовата тръба, което трябва да стане до 15 ноември.

„Ако бяхме подписали споразумението за газа от 1 април, щяхме да станем национални герои, защото никога досега, с изключение на 2009 година, не е имало поевтиняване на газа. Неговата цена винаги е била нагоре", заяви Добрев.

Според него България има други проекти, към които би искала да насочи ресурса от 300 млн. лева, а предпочита инвестицията в „Южен поток" да е със заемни средства. Докато не се изчисти този въпрос, няма да подпишем споразумението по „Южен поток". „В противен случай ще изпаднем в ситуацията като „Белене" - няма да знаем колко ще ни струва проектът", каза Делян Добрев.

Той обясни, че увеличението на цената на газа от 1 юли е без очакваното намаление с 11 на сто на цената на руския природен газ. В момента увеличението се формира на база на съществуващите договори на „Булгаргаз".