fallback

Ще даваме обяснения на банките, ако превеждаме над 30 000 лева

С нови нормативни изменения транзакциите към трети стани вече ще се следят по-стриктно.

13.06.2012 | 16:57 Автор: Ралица Пейчева

Гражданите и фирмите вече ще трябва да обясняват на банките за какво превеждат парите си, ако сумата надвишава 30 000 лева. Това обаче ще важи само в случаите, в  които транзакцията е към страни, които не са членки на Европейския съюз. Мерките са включени в проект на Наредбата за информацията, събирана от доставчиците на платежни услуги при извършване на презгранични преводи и плащания към трета страна, подготвен от финансовото министерство.

Промените се налагат заради новите текстове във Валутния закон, които действат от началото на годината, пише в мотивите на експертите на Дянков. В края на 2011 Европейската комисия поиска всички държави-членки да приложат изискванията на европейското законодателство за свеждане до минимум на риска от плащания на големи суми, като средство за пране на пари и финансиране на тероризма.

Ако проектонаредбата бъде приета от Министерски съвет, всеки който превежда пари към трети страни, ще трябва да предостави на банката и съответния документ, с който да докаже причината за превода. Например, за внос, продажба или доставка на стоки ще е нужен договор, фактура или митническа декларация. За превод на възнаграждения над 30 000 лева клиентите ще представят трудов договор, договор за управление, граждански договор и други.

Финансовите институции няма да извършат превода или плащането, ако не са получили необходимите документи от наредителя.  

Според предлаганите промени, ако причината за превода не е нито една от изброените в наредбата, фирмите и гражданите ще попълват отделна декларация.

В момента задължението да обяснява произхода на парите и мотивите за превод имаше само получателя на сумата. Това изискване е част от мерките срещу прането на пари. Задължение на банките е да уведомят БНБ, когато техен клиент преведе сума по-голяма от 100 000 лева към друга държава.

В международната практика е установено, че голяма част от случаите на изпиране на пари и финансиране на тероризма най-често са свързани и с извършването на данъчни измами, укриването на данъчни задължения или прикриването на подкупи. Един от най-често използваните способи за прикриването на тези престъпления е обявяването на суми в големи размери  като доходи, получени именно от трета страна, се пише още в мотивите на финансовото министерство.

Засега банкерите отказват официален коментар по темата, но повечето са на мнение, че това ще помогне поне част от сивия сектор да излезе на светло.

fallback
fallback