Ще даваме обяснения на банките, ако превеждаме над 30 000 лева

С нови нормативни изменения транзакциите към трети стани вече ще се следят по-стриктно.

13.06.2012 | 16:57 Редактор: Ралица Пейчева
Ще даваме обяснения на банките, ако превеждаме над 30 000 лева

Гражданите и фирмите вече ще трябва да обясняват на банките за какво превеждат парите си, ако сумата надвишава 30 000 лева. Това обаче ще важи само в случаите, в  които транзакцията е към страни, които не са членки на Европейския съюз. Мерките са включени в проект на Наредбата за информацията, събирана от доставчиците на платежни услуги при извършване на презгранични преводи и плащания към трета страна, подготвен от финансовото министерство.

Промените се налагат заради новите текстове във Валутния закон, които действат от началото на годината, пише в мотивите на експертите на Дянков. В края на 2011 Европейската комисия поиска всички държави-членки да приложат изискванията на европейското законодателство за свеждане до минимум на риска от плащания на големи суми, като средство за пране на пари и финансиране на тероризма.

Ако проектонаредбата бъде приета от Министерски съвет, всеки който превежда пари към трети страни, ще трябва да предостави на банката и съответния документ, с който да докаже причината за превода. Например, за внос, продажба или доставка на стоки ще е нужен договор, фактура или митническа декларация. За превод на възнаграждения над 30 000 лева клиентите ще представят трудов договор, договор за управление, граждански договор и други.

Финансовите институции няма да извършат превода или плащането, ако не са получили необходимите документи от наредителя.  

Според предлаганите промени, ако причината за превода не е нито една от изброените в наредбата, фирмите и гражданите ще попълват отделна декларация.

В момента задължението да обяснява произхода на парите и мотивите за превод имаше само получателя на сумата. Това изискване е част от мерките срещу прането на пари. Задължение на банките е да уведомят БНБ, когато техен клиент преведе сума по-голяма от 100 000 лева към друга държава.

В международната практика е установено, че голяма част от случаите на изпиране на пари и финансиране на тероризма най-често са свързани и с извършването на данъчни измами, укриването на данъчни задължения или прикриването на подкупи. Един от най-често използваните способи за прикриването на тези престъпления е обявяването на суми в големи размери  като доходи, получени именно от трета страна, се пише още в мотивите на финансовото министерство.

Засега банкерите отказват официален коментар по темата, но повечето са на мнение, че това ще помогне поне част от сивия сектор да излезе на светло.