fallback

Fitch понижи рейтинга на 18 банки в Испания

Прогнозите са, че Испания ще остане в рецесия до края на 2013.

13.06.2012 | 14:11

След като миналата седмица понижи суверенния рейтинг на Испания, Fitch удари и испанските банки. Кредитната агенция свали рейтингите на 18 трезора в страната, сред които е и национализираната Bankia. Експертите на агенцията очакват Испания да остане в рецесия поне до края на следващата година.

Рейтингът на банките CaixaBank, Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona (La Caixa), Kutxabank, S.A. (Kutxabank), Caja Rural de Navarra, Sociedad Cooperativa de Credito (CRN) и Grupo Cooperativo Iberico de Credito (GCI) е свален до "ВВВ" от "А", на банката Caja Laboral Popular's (Laboral) до "ВВВ" от "ВВВ+", на CaixaBank, S.A. (CaixaBank) and Bankia, S.A. (Bankia) до "ВВВ" от "ВВВ+" и на Banco Popular Espanol's (Popular) до "ВВВ-" от "ВВВ".

Понижението на рейтинга на испанските банки стана факт на фона на повишаващите се доходности по държавния дълг на страната. Във вторник доходността по 10-годишните испански облигации стигна 15-годишен връх от 6.83 на сто. Решението на Испания да поиска помощ от европейските си партньори за рекапитализацията на банковия сектор успокои част от пазарните участници, но някои анализатори са на мнение, че все още не е ясно доколко това ще помогне на страната.

"Първо, все още не знаем детайлите на плана, а както знаем в Европа всеки има свое собствено мнение. Второ, избирането на точния момент е много важно, коментира анализаторът Даниел Алварез. - Наистина бяха необходими спешни мерки, но следващото ключово събитие за пазарите ще бъдат изборите в Гърция."

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен обаче е убеден, че европейската помощ за Испания ще постигне своите цели и ще помогне на страната да се справи с икономическите си проблеми.

"Това мащабно преструктуриране на испанския банков сектор, съчетано с планираните структурни реформи и фискална консолидация, ще позволи на страната да възвърне самочувствието си и да създаде условия за устойчив растеж и увеличаване на заетостта," коментира Оли Рен.Изборите в Гърция обаче може да поставят този оптимистичен сценарий под въпрос. Изходът от вота в южната ни съседка ще стане ясен след броени дни.

fallback
fallback