fallback

Българската икономика се забавя, според Световната банка

Държавите трябва отново да се подготвят за влошаване на ситуацията, пише в доклад на международната институция.

12.06.2012 | 15:46

Развиващите се страни трябва да се подготвят за дълъг период на нестабилност в глобалната икономика, посочва Световната банка по повод новия си доклад "Световни икономически перспективи". Държавите трябва отново да съсредоточат вниманието си върху стратегиите за развитие в средносрочна перспектива, както и да се подготвят за влошаване на ситуацията, посочват още експертите.

Институцията прогнозира икономическият растеж на България през 2012 да се забави до 0.6% спрямо 1.7% за миналата година. Банката очаква българският брутен вътрешен продукт през 2013 и 2014 да нарасне съответно с 2.5% и 3.3%.

Въпреки икономическия спад в еврозоната през последното тримесечие на 2011 развиващите се страни от Европа и Централна Азия отчетоха още една година на силен растеж, който достигна 5.6%, главно благодарение на изнасящите петрол Русия и Казахстан, Турция, както и възстановяването в България, Румъния, Украйна и други страни, се посочва в доклада.

В същото време нарасналата несигурност ще увеличава въздействието на съществуващите вече отрицателни фактори, свързани със съкращаването на бюджетните разходи, понижаване на обема на заемните средства в банковия сектор и ограничаването на капацитета на развиващите се страни.

fallback
fallback