"Булгаргаз" иска 15% по-скъп газ

Отстъпката в цената на руския газ ще влезе в сила, след като бъдат решени спорните въпроси по "Южен поток“, каза енергийният министър.

11.06.2012 | 09:16

(Обновена в 15:24)

"Булгаргаз" иска 15.73% поскъпване на синьото гориво от 1 юли, или 809.05 лева на хиляда кубически метра без ДДС. Увеличението е със 109.95 лв. спрямо второто тримесечие. 

Една от причините за исканото увеличение е заради това, че все още не е влязло договореното споразумение с "Газпром“, коментира днес шефът на компанията Димитър Гогов. През април енергийният министър Делян Добрев успя да договори с руснаците 11 процента по-евтин газ. Според Гогов обаче, Москва настоявала от българското правителство да поеме ангажимент по изграждането на газопровода „Южен поток“.

Отстъпката в цената на природния газ трябва да бъде факт, след като бъдет решени спорните въпроси по "Южен поток“, намекна Добрев, но не пожела да уточни същността на проблемите. Очакванията на министъра страната да получи желаната отстъпка със задна дата, ако до 15 ноември акционерите от "Южен поток-България" подпишат окончателното инвестиционното решение. През миналата седмица Добрев заяви по време на парламентарния контрол, че Русия поставяла финансирането на тръбата като условие в газовите договорки.

Газовият доставчик отчита загуба в размер на 73.2 млн. лева за 2011 спрямо близо 38 милиона лева година по-рано, сочи финансовият отчет.