Кабинетът отпусна 9.5 млн. лева за покриване на щети от бедствия

9000 безработни ще помагат за възстановителните работи.

09.06.2012 | 14:53
Кабинетът отпусна 9.5 млн. лева за покриване на щети от бедствия
Кабинетът отпусна 9.5 млн. лева за покриване на щети от бедствия

(Обновена в 15:50)

Правителството отпусна 9.5 милиона лева от бюджета за покриване на щети от бедствия. От тях 3.3 милиона са предоставени на общините Перник и Радомир за възстановяване на сгради след земетресението от 22 май.

За районите, засегнати от наводненията, са отпуснати 4.6 милиона лева. С 517 000 лева ще бъдат построени 56 нови къщи в село Бисер, разрушени от скъсаната стена на язовир "Иваново" през февруари. 

1.5 милиона лева са за укрепване на обществени сгради и съоръжения в различни райони на страната, съобщи правителствената пресслужба. Предвижда се изграждане на два хидравлични прага на река Въча, в района на помпена станция „Кричим-Устина”.

Решението за отпускане на средствата беше взето по време на извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, ръководена министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

От август ще бъде задействана и мярка по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в помощ на засегнатите общини от бедствия. 9000 безработни ще помагат за възстановителните работи. Всяка община ще може да получи субсидия от максимум 380 000 лева за заплати, съобщи днес по време на семинар директорът на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.