Депутатите одобриха новия заем за покриване външния дълг

Лихвите ще бъдат между 8 и 12 млн. лева месечно, прогнозира Симеон Дянков.

08.06.2012 | 13:10
Депутатите одобриха новия заем за покриване външния дълг
Депутатите одобриха новия заем за покриване външния дълг

Народното събрание одобри пускането на нова емисия облигации до 950 млн. евро, с която да се погасят плащанията по договорения през 2002 по времето но правителството на НДСВ от финансовия министър Милен Велчев външен дълг на България, чийто падеж е през януари 2013 година. Избраните банки мениджъри са BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen bank.

Според ратифицираното предложение на финансовия министър Симеон Дянков, държавата ще вземе заем до 950 млн. евро със срок за връщане до 10 години и с до 10 процента лихва. Само преди дни червеният депутат Пламен Орешарски предупреди, че ако оскъпяването действително бъде на максималното ниво, това би било катастрофално за българската икономика. Той изчисли, че за последните 3 години правителството е изхарчило 3 млрд. лева от фискалния резерв и е поело вътрешен дълг за още 3 млрд. лева. „Част от тези пари можеха да бъдат заделени за покриване на падежа на дълга. Не е ясно също така дали дългът ще намалее, тъй като именно с дълг ще се покриват и лихвите, а обикновено това се прави с бюджетни средства“, коментира от трибуната бившия финансов министър.

Очаквано опозицията гласува "против" (БСП) и "въздържал се" (ДПС). От Синята коалиция определиха финансовата операция като наложителна, но изразиха опасения да не се окаже закъсняла.

Според бившия министър на икономиката Румен Овчаров от БСП в момента правителството и финансовото министерство предлагат абсолютно неясни критерии и не е ясно какво дискутира Народното събрание. Според него, първо е трябвало да се договорят условията и финансовите ангажименти на страната и тогава документът да бъде внесен за ратификация.

Симеон Дянков защити ратификацията като обясни, че процедурата по теглене на облигационния заем не е започнала по-рано, за да се спестят лихви по него на бюджета. Според неговите сметки всеки месец по-рано емитиране на еврооблигациите би струвало между 8 и 12 млн. лева месечно на хазната (толкова се очаква да бъде месечната лихва по новия заем). Всички пари, които бъдат привлечени чрез тази емисия в бюджета, ще бъдат дадени за изплащане на главницата и последната лихва по нея, допълни финансовият министър.