Бургас, Враца и София без топла вода през лятото?

"Булгаргаз" е постигнал договорка с две от топлофикациите за разсрочване на дълговете.

07.06.2012 | 09:13
Бургас, Враца и София без топла вода през лятото?

Топлофикациите в Бургас, Враца и София имат неразплатени задължения към "Булгаргаз" за над 200 милиона лева. Не е изключено градовете да останат без топла вода през лятото, закани се шефът на газовия доставчик Димитър Гогов. Най-много дължи столичната топлофикация-75 милиона лева, а тази в Бургас -4.5 милиона лева. По думите на Гогов, врачанската имала "по-малки дългове". С дружествата във Враца и Бургас късно снощи е постигната договорка за частично погасяване, а от софийската са обещали да се издължат до края на месеца.

"Поискахме всички суми от октомври до април да бъдат изплатени. "Булгаргаз" не разполага със свободен паричен ресурс, с който да плати необходимия им газ за производство в тези месеци, това да е ясно. Дълги години носихме този товар, но в момента не разполагаме и с 1 лев свободен ресурс, с който да кредитираме дейността, на който и да било потребител", каза Гогов.

Топлофикациите трябва да си плащат сметките и не трябва да разчитат на това, че като не си платят, газоподаването няма да бъде спряно, коментира енергийният министър Делян Добрев.