Само акционерите и кредиторите да спасяват закъсали трезори, предлагат от ЕК

В проекта е заложено създаването на национални гаранционни фондове, които за 10 години трябва да съберат еквивалента на 1% от депозитите в дадена страна.

06.06.2012 | 16:30
Само акционерите и кредиторите да спасяват закъсали трезори, предлагат от ЕК
Само акционерите и кредиторите да спасяват закъсали трезори, предлагат от ЕК

Банките с финансови проблеми ще могат да бъдат преструктурирани и оздравявани само от собствениците им и кредиторите, а не с пари на данъкоплатците, предлага Европейската комисия. В проекта е заложено създаването на национални гаранционни фондове, които за 10 години трябва да съберат еквивалента на 1% от депозитите в дадена страна. Средствата обаче ще могат да се използват само за да се поддържа съответната закъсала банка „на системи“, а не за да бъде изцяло спасена.

Мишел Барние, комисар по вътрешния пазар и услугите, коментира, че кризата е била скъпа за данъкоплатците и затова се създават механизми, които адекватно да решават бъдещи кризи в банковия сектор. “В противен случай гражданите ще трябва отново да плащат сметката, а спасените банки ще продължават по същия начин, тъй като знаят, че могат отново да разчитат на външна помощ”, допълни той.

Според комисията създаването на европейски банков съюз ще включва единен надзор с неограничена власт при взимането на решения относно системно значимите и трансграничните банки. Мерките реално ще гарантират, че в бъдеще властите ще могат да се намесват решително, още преди възникването на проблемите и от самото начало, при появата на трудности.  Анализатори обаче смятат, че предложението ще може да се задейства чак през 2014, когато ще бъде твърде късно да се помогне на страни като Испания и Гърция.