Китай разработва план за евентуално излизане на Гърция от еврозоната

В пакетът от мерки ще се акцентира върху запазване на стабилността на местната валута.

04.06.2012 | 16:32
Китай разработва план за евентуално излизане на Гърция от еврозоната
Китай разработва план за евентуално излизане на Гърция от еврозоната

Правителството на Китай призова ключовите надзорни органи, министерствата и централната банка в страна да изготвят планове за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, предаде Reuters. Информационната агенция, която се позовава на добре запознати източници съобщава, че кабинетът в Пекин изготвя стратегия за развитие при потенциални икономически рискове.

В пакетът от мерки се очаква да се обърне внимание на запазване на стабилността на местната валута. Сред възможностите е засилването на контролът върху трансграничния трансфер на капитали и изграждането на нова стратегия за засилване и защита на местната индустрия.

Гуверньорът на китайската народна банка заяви днес, че страната ще продължи да инвестира в държавни облигации на страни от еврозоната и призова членките на валутния съюз да увеличат усилията си реформите за ограничаване на дълговата криза. В края на миналия месец пък, министър председателят на Китай Вън Дзябао съобщи за „нарастващ натиск върху китайската икономика", което доведе до въвеждането на редица мерки за поддържане на растежа в страната. Сред тях е ускоряването на одобряването и реализацията на големи инфраструктурни проекти, припомня Reuters.

Преди дни от Швейцарската централна банка съобщиха, че ако Гърция напусне еврозоната има възможност да се въведе контрол върху чуждите депозити в страната, защото  франкът е обект на засилен интерес от търсещите инвестиционно убежище.