fallback

България е усвоила едва 25% от европейските средства

До края на 2013 страната трябва да договори нови 5.5 млрд. лева, иначе връщаме парите, посочи Томислав Дончев.

29.05.2012 | 15:38 Автор: Ралица Пейчева

От договорените общо 13.9 млрд. лева (национални плащания + ЕС) за всички оперативни програми на Европейския съюз, до средата на май България е усвоила едва 3.6 млрд лева, показва справка на Bulgaria On Air. Това е едва 25% от предвиденото европейско финансиране. Най-малко средства са реализирани по оперативна програма „Околна среда“ – 11% или 387 млн. лева.  Най-много пари за периода 2007 – 2011 страната е успяла  да усвои по програма „Транспорт“. Според данните България е получила близо 888 млн. лева или 22.7% по тази линия.

Въпреки слабото усвояване, според министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев всеки десети българин се е възползвал от еврофондовете. „За следващите две годни България ще трябва да докаже извършени разходи пред Европейския съюз в размер на 6.8 милиарда лева. Най-голямо е изоставането в оперативната програма "Околна среда". Като цяло обаче оценката на Европейската комисия за напредъка на страната е положителна“, обясни Дончев по време на представянето на оценката на ЕК за изпълнението на Националната стратегическа референтна рамка 2007 – 2013. Той припомни още, че документът е изготвен при съвсем други условия и не бива да очакваме „чудеса“.

Министърът подчерта, че до края на 2013 България трябва да договори нови над 5.5 млрд. лева, иначе средствата ще трябва да бъдат върнати на Брюксел. В момента договорени с ЕС за всички оперативни програми са 9.7 млрд. лева.

В резюмето на окончателния доклад за напредъка на България се посочва, че изпълнението на оперативните програми ще допринесе за ръст на БВП от 7.4% през 2013, а от цялостното изпълнение на целите в референтната рамка може да се очаква увеличаване на работната сила с 2.3%.

От Българската стопанска камара обаче не се съгласиха с подобни констатации. „Данните в доклада не са представени коректно, защото не се вижда ясно каква сума е платила България за бюджета на Европейския съюз през последните 5 години и какво реално сме получили ние. От 2007 досега сме платили на общността над 4.7 млрд. лева под формата на вноски. Отделно сме финансирали проектите от държавната хазна“, обясни заместник-председателят на камарата Камен Колев. Според него не можем да разчитаме и на много по-ускорено усвояване на европарите, тъй като има програми, по които са договорени едва 40% от средствата.

Междувременно премиерът Бойко Борисов връчи договори за 50 млн. лева  по оперативна програма  Конкурентоспособност. Над 250 са одобрените проекти. Министър-председателят припомни, че още 1 млрд. лева очакват да бъдат усвоени.

fallback
fallback