fallback

Димитър Абаджиев: Никой не се отказал от „Набуко“

„Продължаваме да считаме, че това е най-жизнеспособния проект, който ще свърже турския газов пазар с Европа“, заяви експертът.

27.05.2012 | 11:51

Нито една от държавите - участнички в европейския проект за газопровод "Набуко", дори не е намекнала, че е разколебана за осъществяването му, заяви българският представител в проектната компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Димитър Абаджиев. „Продължаваме да го считаме за най-жизнеспособния проект, който ще свърже турския газов пазар с Европа“, поясни пред БНР Абаджиев. Повод за изказването му е съобщението от британската ВР, че „Набуко“ е „нежизнеспособен проект“.

Участници в междуправителственото споразумение са Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция. Преди дни българският парламент одобри със закон осъществяването на проекта в страната.

Според Абаджиев същинското решение ще бъде взето през юни от консорциума, разработващ азербайджанското газово находище "Шах Дениз", в който ВР участва. 

"Набуко" отговаря на всички условия за сигурна тръба и в двата си варианта - пълния и по-краткия "Набуко Запад", каза Абаджиев. Той допълни, че в съобщението на ВР се заявява интересът на компанията към "Набуко запад".

fallback
fallback