fallback

Меркел с нови мерки срещу кризата

Германия е изготвила свой план за реформи за стимулиране на растежа в Европа, пише списание „Шпигел“.

27.05.2012 | 11:31

Ангела Меркел подготвя "контратака" срещу френския президент Франсоа Оланд със свой план от 6 пункта за дълбоки структурни реформи и стимулиране на растежа в Европа, пише германското списание „Шпигел“.

"Казано накратко, Средиземноморието трябва да заприлича на Германия, но с по-добър климат", обобщава списанието. В редакцията разполагали с планът, който донякъде напомнял мерките за икономически реформи в Германия от времето на канцлера Герхард Шрьодер. „Реализирането им през последните 10 години помогна на страната навреме да засили икономиката си и да не страда толкова силно от кризата, пишат от „Шпигел“.

От статията става ясно още, че правителството в Берлин подготвя свой план за закъсалите държави, съгласно който държавните компании ще бъдат продадени - най-вероятно от специални агенции за приватизация като "Тройханд", която управлява имуществото, подготви и проведе конкурсите за преминаване в частни ръце на държавния сектор на бившата ГДР след обединението на двете Германии.

Екипът на Меркел иска още борбата с високата безработица да се води чрез реформиране на пазара на труда по германски модел. Експерти коментират, че това означава условията за съкращаване и уволняване на служители да бъдат облекчени.

Предвиждат се и реформи в образователната система в Европа и тя да се доближи максимално до германския модел. Идеята на Ангела Меркел е да се комбинират стандартизираното гимназиално образование със стажове по специалността в съответните компании. Така и младежите ще придобиват трудови и професионални умения, и бизнесът ще получава от образованието специалистите, от които се нуждае, се посочва в плана. .

За пръв път от години Германия не е подготвила предварителна съвместна позиция с Париж за Европейския съвет, провел се тази седмица, както и че по време на разговорите Меркел е била толкова изолирана в антикризисната си позиция, че в един момент се наложило да припомни на президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой, че "на масата има и някои с различно мнение" относно идеята за общи дългови еврооблигации, припомня „Шпигел“.

fallback
fallback