fallback

Газовата връзка с Турция се оказала "далеч от реалността"

България не може да разчита на турски и катарски газ, който да е конкурент на руския - стана ясно след среща на трима премиери край Варна.

19.05.2012 | 12:07

Изграждането на газовата връзка с Турция, от която правителството очакваше да потече газ към България през 2014, на този етап изглежда е под въпрос. След проведената среща на Бойко Борисов с премиерите на Турция и Катар в резиденция "Евксиноград", българският премиер изненадващо заяви, че изграждането на връзката е "далеч от реалността". "Всеки, който говори нещо различно по тази тема, говори за неща от сферата на добрите пожелания, които някога може и да се случат".

Изказването идва само няколко дни след като енергийният министър Делян Добрев и шефът на компанията-строител "Булгартрансгаз" Кирил Темелков уверено твърдяха по време на енергиен форум, че синьото гориво ще потече след две години.

Припомняме, че България изключително много разчиташе на тази тръба, от която се планираше да минава и азербайджански газ - договорен през миналия месец от нашата правителствена делегация в Баку.

"България и регионът не са сред потенциалните пазари", заяви катарският премиер Хамад бин Джасим Ал-Тани. Неговият колега Реджеп Ердоган също не дойде с позитивни новини за българите. Оказва се, че Анкара може да ни осигури малки количества газ, и то само в критични ситуации. Преди около месец турският премиер заяви точно обратното, че ще бъде направено „необходимото, за да не изпитва България притеснения при доставките на природен газ“.  След съвместно заседание на правителствата на България и Турция в Анкара на 21 март, премиерът Борисов подчерта, че турският премиер се е ангажирал лично със задвижването на проекта по междусистемната връзка, който от "години се договаря на хартия“.

Строителството на междусистемната връзка с Румъния върви по план и трябва да заработи от пролетта на 2013, със Сърбия – 2015, заяви пред Bulgaria ON AIR Кирил Темелков.

fallback
fallback