Гърците теглят парите си от банките

Само за един ден от кредитните институции са били извадени 700 млн. евро.

16.05.2012 | 16:07
Гърците теглят парите си от банките
Гърците теглят парите си от банките

Гърците масово теглят парите си от банките, заради страх от девалвация на еврото при евентуално излизане на страната от Еврозоната, предаде Reuters. Тревожната информация беше обявена от президента Каролос Папуляс по време на срещата му с лидерите на различните политически партии.

Папуляс  цитира информация на управителя на централната банка на Гърция Георгиус Провопоулос , според която само в понеделник са били изтеглени 700 млн. евро. "Господин Провопоулос ме увери, че засега няма паника, но има вероятност да се стигне и дотам", казва Папуляс.

Според източници на Reuters от две търговски бнанки и вчера са били изтеглени близо 700 млн. евро. През последните две години се наблюдава интензивно изтегляне на капитали от банките, но досега не са били теглени почти 1.5 млрд. евро в рамките на само два дни, посочват още запознати.

По данни на гръцката централна банка към края на март бизнесът и домакинствата в страната са държали на депозит 166 млрд. евро. От януари 2010 досега изтеглените пари са на стойност 72 млрд. евро. Според експерти обаче голяма част от тази сума не е прехвърлена в западни банки, а е похарчена.